Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

SIKKERHET I BIL

Linker om sikring av barn i bil
Trygg trafikk
Brosjyre fra TT (pdf)
Forbrukerportalen
Dansk side om barn&bil
Bilsikringslinker
Tester av utstyr
Forbrukerraporten (pdf)
NRK FBI
En test fra mars -05
 
 
 

 

 

Barn under 4 år skal sikres med godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt og alder. Alle uansett alder skal ha bilbelte på, og det er førerens ansvar at barn under 15 år benyter dette.

Godkjenning
E-merket er beviset på at bilstolen er av godkjent type. Da er utstyret godkjent i henhold til godkjenningsnormen ECE R44-03. Alt utstyr som selges må være godkjent etter denne normen. Etter 1. juli 2003 er det heller ikke tillatt å leie ut utstyr som er godkjent etter den tidligere normen, ECE R44-02, som var gjeldende til oktober 1998. Men  det er fortsatt lov å bruke utstyr som er godkjent etter gammel norm.
Godkjenningsmerket skal angi hvilken vektklasse utstyret gjelder for. "Universal" betyr at utstyret kan brukes i alle biler.
Inne i sirkelen står det en E og et tall. Dette tallet viser i hvliket land setet er produsert.
Her er en link om vektklassene utstyret deles inn i.

Kjøp av utstyr
Når en skal kjøpe bilbarnestol må barnet og bilen være med, slik at en får testa om utstyret passer. Be om å få demonstrert montering i bil.
Ved kjøp av brukt utstyr må man kjenne setets alder og historie. Seter som har vært utsatt for ulykker skal kastes da det kan ha fått skjulte skader. Utstyret svekkes også over tid, så alt for gammelt utsryr skal ikke benyttes.
Kontroller at setet er helt. At sømmer, belter og låser er intakte. og sørg for å få med monteringsanvisninga.

Sitte mot kjøreretningen
Det er anbefalt at alle barn under fire år sitter med ryggen mot kjøreretningen. Barn har mye større hode i forhold til kroppen enn det voksne har, og dessuten er ikke muskler og skjellett sterkt nok til å tåle denbelastninga en kollisjon er.Det er front mot front kollisjoner som er voldsomst som regel, og derfor er den beste måte å sikre barn på å la dem sitte mot kjøreretningen. Ved en front mot front kollisjon vil da hele barnets ryggtavle og nakke og baksiden av hodet, trykkes mot ryggen på setet, og barnet vil ha en god sjanse til å komme fra det, uten alvorlige mèn. Her er en film som viser tydelig hva som skjer. Sjekk den slengen i framovervendt stilling! Skremmende! Og dette er i bare 50 km/t...
Etterhvert som barnet vokser, vil det kanskje bli trangt til beina. Trygg trafikk anbefaler å fortsette å la barnet sitte mot kjøreretningen og heller ta hyppigere pauser så barna får strekt seg og rørt på seg. Det kan være mange fordeler med flere pauser. Barn i baksetet er en stressfaktor og er i følge VG en trafikkfare.

Airbag
Barn må IKKE plasseres bakovervendt i seter som vender mot kollisjonsputer. Barnet kan bli drept om kollisjonsputen utløses.Her er en film om det. Det er voldsomme krefter i sving!
Ingen barn under 140 cm bør sitte mot en kollisjonspute. Putene er laga for å beskytte voksne, og kan skade barnet.

Type sikring
Til de aller minste kan man velge mellom nett som brukes sammen med bognbagen (vognbagen må være godkjent til formålet!), boxette, og sete.
Vi kjøpte sete, og er godt fornøyd. Ane sitter godt, og det er praktisk å kunne bære henne med seg i stolen. Å få bagen ut og inn av bil, med Ane oppi ble alt for tungvindt for en voksen alene.
Vi har prøvt nett, og det fungerte veldig godt på lang reise da Ane var 2-3 mnd gammel. Hun sov godt og vi slapp å vekke henne hver gang vi skulle ut fodi vi bare løfta med oss bagen og klikka på vognunderstellet. Hun hadde det litt luftigere enn i setet i sommervarnen. Og vi skåna den lille ryggen.
Det er mange meninger rundt dette med hvor lenge en liten unge kan sitte i bilsete. Mange sier maks en time, noen mer og noen mindre. Noen mener det kommer an på om ungen sover eller er våken. Barn som ikke sitter selv skal ideelt sett ikke sitte for lenge. Men alt med måte... En fysioterapeut jeg snakka med tipsa om at ungen burde ligge på magen i pausene på bilturen. Da får h*n strekt seg skikkelig, og kanskje bøyd ryggen litt motsatt vei av sittestillinga i stolen om h*n klarer å løfte hodet opp fra underlaget.
Selv om det kan være fristende å justere babysetet slik at barnet nesten ligger, er det ikke så gunstig. Ved en eventuell frontkollisjon vil kreftene forsøke å "skyte" barnet ut av stolen, og belastninga på skuldrene vil bli svært stor pga selene som stopper barnet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betingelser for bruk av Ammetaka.no