Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

Vogn

Vognpose
Stelleveske
Vognsele

Bilsikring

Bæresele
Bæremeis
Seng
Madrass

Dyner og puter

Sengetøy
Tepper
Kurv til dagsoving
Stellebord
Stelleprodukter

Badebalje

Bleiebøtte
Bleier
Kluter
Babycall
Lammeskinn

Tåteflasker

Smokker
Isterningbeger
Kopp
Skjeer
Klær
Reiseseng
Brystpumpe

Melkeoppsamlere

Ammeinnlegg
Ammetopper
Amme BH`er
Lanolinsalve
Ammemadrass
Leker
Lekematte

Vippestol

Høystol
Pulk

 

UTSTYR

 

Babyen trenger litt utstyr. Men den trenger nok ikke så mye som det reklamen prøver å innbille oss! Her er lista over det vi har skaffa. Vi har vært heldige og fått en del og arva enda mer, og har sluppet nokså billig unna.
Men når det er sagt, så er det fryktelig morsomt å ordne og fikse til babyen kommer da!!

Det meste ble det til at vi kjøpte nytt. Men noe er også kjøpt brukt via diverse bruktmarkeder. Noen velger også å importere f.eks. barnevogna, og mange kan nok spare store summer på dette. Her er en side om import av barneutstyr.

Jeg har laga ei liste over hva en nyfødt baby trenger. Jeg har tatt utgangspunkt i hva vi hadde til Ane, og et par lister jeg har funnet på nett. Lista er hva jeg anser som et minimum (sånn omtrent). Selvfølgelig er det ting her man kan klare seg uten om man må. Både vogn og stellebord overlever babyen uten, men jeg tror ikke det er så mye på denne lista man ikke får bruk for i en vanlig hverdag. Lista finner du her. Skriv ut og stapp i veska, så kan du hake ut etter hvert som du kjøper ting. God handletur!

Miljøbevissthet i planlegginga

Kjemi i barnas hverdag
Shoppingliste til nyfødt baby

Mine linker til barneutstyr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 
Vogna vår  


Vi leita lenge!! Og landa til slutt på Emmaljunga Duo Edge. Vi forsøkte å få tak i brukt, men etter at to vogner ble snappa like for nesen på oss, ga vi opp og kjøpte ny.
Ane brukte bagen til april/mai 2005, og dermed oppnådde vi det ville. Denne vogna er (var i 2004 i alle fall) av de største på det norske markedet (med unntak av noen rene dypvogner), og vi ønska oss ei vogn med en bag som kunne brukes så lenge som mulig for at vårbabyen Ane skulle få det lunt og godt til vinteren også. I bunnen av bagen er det ei plate som kan løftes opp så barnet kan sitte i vogna med støtte til ryggen. Den brukte vi mye de siste månedene med bagen, for hun ville så gjerne opp og se på verden!Ane har vokst ut av bagen og vi har tatt i bruk sportsvogndelen. Vi er godt fornøyde med denne også, og Ane virker også fornøyd. Ryggen kan legges så godt som helt ned, og det gir god liggestilling ved soving. Vippefunksjonen på håndtaket bruker vi masse for å unngå at hun får sola eller vinden midt i fleisen.
Det fins lettere og mer snertne vogner enn denne. Men den er slett ikke så tung å trille som den ser ut som (Simo barnehage(sports)vogna vår er mye tyngere selv med nysmurte hjul), og å løfte inn og ut av bil er ikke noe problem. Dessuten ville vi ha ei vogn som er lun og god siden Ane sover mye i den, og det er MYE vær her vi bor.
Det negative er vel kanskje at den kunne vært litt lettere. Selene i sportsvogna kunne godt vært festa litt lengere ned (men de fungerer ok), og så er kalesjen litt trangere enn jeg liker når vi bruker den på sportsvogna. (Fordelen med at den er trang er at det blir lunt, og at det ikke blir gliper ungen kan komme seg ut igjennom)
Vogna er tung og stødig, og fjæringa er superdeilig og justerbar! Vi har vugga litt på denne...

Til vogna hørte det med hjul (ikke alle har det inkludert i prisen!), regntrekk, myggnetting (integrert i kalesjen), stormtrekk og madrass.
Bagdelen har vi brukt mye som seng, bl.a på ferie i august -04. Den kan brukes som vugge, noe vi har hatt god bruk for! Alt i alt er vi svært godt fornøyde så langt.

Vognlinker
Asahi

Babyjogger
Basson
Brio
Bugaboo
Chicco
Easywalker
Emmaljunga
Graco
Hartan
Herqules
Knorr
Mutsy
One tree hill
Peg Perego
Silvercross
Simo
Stokke Explory
Svithun
Teutonia
Troll 2000
Quinny

   
Vognpose  


Første vinteren brukte vi skinnposen som jeg hadde da jeg var lita. Den passer perfekt i bagvogna faktisk, og er god og varm. På milde vinterdager var det ikke mye klær Ane trenger for å holde seg passe varm i denne. Men posen har ikke hull til vognseler, og jeg vil ikke klippe i den, så vinteren 05/06 blir det ny hjemmesydd pose.

I sommer brukte vi en Snøggelbøggel som jeg sydde selv. Den er laga av ett fleeceteppe og nitt lakenaktig bomulstoff fra Ikea. Ett flak under og ett flak oppå og disse kan festes sammen med store trykknapper. Oppskrift på posen finner du her

I Simovogna som skal stå i barnehagen for dagsoving, skal det etter hvert ligge en "voksipose" som jeg holder på å sy av ei termodyne.

Høsten 2005 kom vi over en brukt Voksipose på Fretex. Den var hel og fin og gammel. Den mangla nemlig selehull. Men etter at mormor hadde fiksa hull og både dyna og trekket fått seg en vask, fikk den plass i barnehagevogna. Vi er kjempefornøyde med posen. Den er god og varm og den tetter godt rundt hodet så det ikke trekker ned i posen.

Poselinker
Voksi
Mumie skinnpose
Ajungilak
Ullvatten
Grongposen
Buggysnuggle

En lang posediskusjon

Svært mange av vognmerken har poser som passer til vogna både i form og farge
   
Stelleveske  

Stelleveske var det ikke med til vogna, så det har vi skaffa oss. Vi valgte Emmaljunga sin, og er svært fornøyde med alt så nær som prisen... Men den rommer alt vi trenger, og henger fint på vogna uten at vi kommer borti med beina.
Dessuten har den praktiske sidelommer til vannflaska, og det er noe en ammende mamma setter stor pris på!


Veskelinker
BabyBjörn
Skip-hop
Going
Baby traveller
De fleste vognmerkene har vesker som hører til vogna

   
Vognsele  


Ane ble stor og nokså mobil før vi tok i bruk sportsvogna som har integrerte seler. Og da trengte vi noe som holt henne på plass i bagvogna. Cubus har fine seler til ca 100 kroner som gjør jobben. Under madrassen i bagen på vogna vår er det hemper til å hekte fast sela i. Seler som ikke sitter skikkelig kan fort bli farlige for ungen og en falst trygghet for foreldrene, så alle bager burde ha slike fester!!

 
   
Bilsikring  


Vi valgte Britax Røhmer Baby Safe. Mye på grunn av denne testen, hvor dette setet kom godt ut bl.a fordi det beskytta godt ved sidekollisjoner.
Det er beregna for babyer opp til 13 kilo. Ane hadde god plass lenge! Vi er svært fornøyde, og det virker det som Ane er også. Hun sovner alltid når vi kjører bil, og et par ganger har vi vugga henne i søvn i setet inne også.

Til den nyfødte babyen kan boxette eller nett til å montere vognbagen i, være et alternativ. Vi leide et nett da vi var på langtur i sommer, og det fungerte veldig bra. Ane sov nesten hele turen, og belastningen på ryggen hennes ble ikke så stor som den ville blitt om hun skulle sittet hele den lange turen. Men til daglig er setet å foretrekke fordi det er tungt å holde på med bagen ut og inn av baksetet alene + at det går an å bære med seg setet på korte turer, som et alternativ til vogna. Det finnes etter hvert understell med hjul å få kjøpt til de fleste babysetene. Enten i form av rene understell eller ved at bilseteprodusenter og vognprodusenter samarbeider om å lage produkter som kan klikkes på hverandre. Det tror jeg vi skal vurdere neste gang, for det blir fort tungt å bære en ikke helt nyfødt baby i et bildete, og dessuten hadde det vært utrolig deilig å slippe å vekke ungen hver gang du må forlate bilen.


Ikke før i oktober 2005 måtte vi parkere babysetet. Da gikk vi over på et Acta Graco Cosmic XTP.
Det virker veldig godt å sitte i, og det har kommet veldig godt ut i tester. I mai 06 kom det riktignok en test hvor dette setet strøk. Testen ble publisert i Foreldre og Barn, og jeg tar de testene med en stor klype salt fordi erfaring viser at de skriver litt forskjellig..., så vi har valgt å beholde setet. Sidekantene er i alle fall høye og slutter godt om hodet, så det skal være bra ved sidekollisjoner. Og det er viktig. Setet kan burukes både forover- og bakovervendt og vi kommer til å bruke det bakovervendt lenge enda!
Ane sitter MYE høyere i dette enn i babysetet, og det virker som hun trives godt. Det var litt trælete å få montert riktig, men det er bare en treningssak.


Under svangerskapet brukte jeg et ekstra bilbelte som er konstruert for å lede bilbeltet bort fra magen i kollisjoner.Det består av ei lita pute/teppe som man sitter på. Denne er festa rundt ryggen på setet med et bånd og ei spenne. Fra puta går det et bånd opp mellom bena på den gravide, og øverst på båndet er det en borrelåsdings som festes rundt hoftebeltet på bilens egen sele, og dette vil dermed ikke stramme seg over magen dersom man kolliderer.
Mange mener at det ikke har noe for seg, fordi man oppnår det samme dersom man sørger for å legge hoftebeltet der det skal være, nemlig på hoftene og ikke på magen. Men hvem slurver vel ikke litt med dette? Som regel havner det over magen, og derfor syns jeg det var god ekstra sikkerhet i "gravidbeltet". Dessuten leda det beltet bort fra blæra, noe som heller ikke var så dumt!

Bilsikringlinker

Britax

HTS

Maxi Cosi

Akta Graco

Test av bilbarnestoler
Enda en test

Min side om bilsikring av barn

   
Bæresele  

Vi kjøpte ei pent brukt "BabyBjörn orginal" bæresele. Den var omtrent ikke brukt, og etter en vask på 40 grader var den som ny. Vi har ikke brukt den kjempemasse, men de gangene vi har brukt den har den vært helt genial og jeg forstår ikke hvordan vi skulle greid oss uten. Dessuten er det godt å bære babyen rundt på denne måten, tett intil kroppen.
Den er beregna fra barnet er 53 cm og 3,5 kilo til ca 10 kilo, men det blir veldig tungt til den voksne ryggen etterhvert. Sela skal brukes med måte spesielt mens babyen er helt "fersk" fordi det kan bli tøft for en liten rygg å sitte så lenge oppreist. Vi har den sela med ekstra lange seler til den voksne.
Et alternativ (eller suplement) til BabyBjörn kan være Ergo bæresele som mange skryter av. Med den kan ungen sitte både på ryggen og magen og hofta til den voksne.
Vi har kjøpt den nye utganven av Ergo sela, og har brukt den masse i sommer. Både for en stor mann og ei lita dame er det behagelig å bære barnet i denne. Hoftebeltet gjør at det meste av vekta hviler på hoftene til den som bærer, og du kjenner nesten ikke vekta til barnet. Og i motsetning til en bæremeis blir ikke ungens bevegelser så slitsomme i Ergoen. Ane sitter tett tett inntil ryggen vår, og koser, klapper og klemmer.
Dessuten er det genialt å igjen ha mulighet til å dra ut uten vogna. Lurer litt på hvorfor vi ikke kjøpte denne før...
Alternativer til Ergo, er f.eks Sutemi, Patapum, Salagozal, Weego,
eller Glueckskäfer

Bæreslynger og -sjal er også et alternativ, men det har vi ikke prøvd selv om jeg begynner å lure på om det kunne være en god ide...? Det er vistnok ingen stor sak å sy slike selv, så jeg kommer muligens til å gjøre det til nestemann. De som er helfrelste bærer gjerne ungen rundt "dagen lang", og slenger gjerne ut en pupp inni der så ungen får dekt sitt behov for både mat og nærhet på en gang. Dessuten får man på denne måten hendene fri til andre ting. Storesøsken f.eks, og det synes jeg er et godt poeng!

Bærelinker
BabyBjörn
Ergo
Mayawrap
Babybag
Slingbaby
Babyslynga
Sjalbarn (Forum)
   
Bæremeis  

Tanken var å kjøpe en bæremeis, men etter at vi fikk Ergo-sela i hus ser vi ikke behovet lenger. De er dyre, og vi fikk store problemer med å finne en som passa oss begge to.
Linkene og advarselen kan vel likevel få stå her.

Bæremeislinker
Norrøna
Bergans
Haglöf
Fjellsport
Vaude og Jolly Comfort
Om bæremeiser
Litt mer om bæremeiser
Advarsel
Barn må ikke bæres i bæremeis før de kan sette seg opp selv og sitte uten støtte. Klarer ditt barn å sitte uten støtte i 10 min. kan det sitte i bæremeisen i 10 min. Klarer barnet å sitte i 4 timer kan det sitte i bæremeisen i 4 timer. Generelt bør ikke barn bæres i bæremeis før de er ca. 9 måneder eller veier rundt 7 kg, men tidspunktet er veldig avhengig av ditt barns fysiske kapasitet. Maksimum belastning er 17 kg eller ca. 4 år gamle. Barnet må aldri plasseres i meisen og la den fungere som stol uten at en voksen holder i meisen.

   
Seng  


Ane sover i min gamle sprinkelseng. Den malte jeg mens jeg var gravid, og nå er den hvit og lekker. Da jeg malte brukte jeg linoljemaling fra Livos. Både fordi jeg ikke ville male med vanlig maling da jeg var gravid, men også fordi en del unger kan finne på å gnage kanten på senga helt fri for maling. Og da er i alle fall den malinga som forsvinner ned i den lille magen, ikke så skummel som vanlig olje- eller vannbasert maling er.
Senga har bunn som vi kan justere høyden på, og så kan den ene siden senkes ganske lavt. Nå er bunnen senka og kanten heva, for Ane har begynt å reise seg, og vi vil ikke ha noe av at hun stuper på hodet ut.
Ane sover fortsatt på vårt rom. Vi har valgt å sette senga hennes helt inntil vår seng på mammas side og klemme den fast mellom dobbelsenga og veggen Til å begynne med hadde vi fjerna den ene langsida på senga hennes så hennes madrass ble en forlengelse av min. Men da hun begynte å bli lit mer mobil monterte vi på sengesiden igjen så hun ikke skulle falle ut. I tillegg har vi rulla et teppe og stappa ned i sprekka mellom sengene.. På den måten er det lett å ta henne opp for amming, vi samsover nesten, og det er lett å trøste henne ved å stikke ei hånd inn til henne om hun våkner om natta. Samtidig har vi senga vår for oss selv, og det er litt godt. Selv om samsoving ikke er å forakte det heller da.

Sengelinker
Ikea

Besafe Opal
Barnesengtest
Litt av hver om senger mm

   
Madrass  

Madrassen skal være ny til hvert barn fordi en gammel madrass kan øke risikoen for krybbedød. Årsaken til det er at det i en gammel madrass kan være søl og rester av urin, avføring, gulp ++. Dette kan føre til oppblomstring av bakterier som barnet kan puste inn. Innpustede bakterier kan gi immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen. (www.sids.no) Død kan da bli et mulig resultat. Madrassen bør være ny for hvert barn også pga at dette er gunstigst med tanke på å unngå utvikling av allergier.
Madrassen
skal ikke være for myk. Dette for å unngå at barnet "drukner" i den om det havner på magen.
Madrasser laga av dacronfiber er gode både for barnet og miljøet.
Vi kjøpte en Dacronfiber madrass fra Simo og er fornøyde med den. I tillegg kjøpte vi ei tynn vaskbar lerve av en overmadrass som vi bruker oppå dacronmadrassen. Mellom disse bruker vi plastfrotè. På den måten beskytter vi hovedmadrassen med plastfrote mot de lekasjer som måtte komme (og de kommer!!) uten at det blir klamt å ligge på. Vi har måttet vaske både laken, overmadrass og plastfrotè pga bæsjelekasje, mens madrassen har berga og ser nesten like fin ut. Et dyrere alternativ til vår billige overmadrass er DryKid. Den virker veldig fin, men vi vraka den pga pris.
Madrasslinker
DryKid - Overmadrass
Madrasser fra Ullkorga
   
Dyner, puter og sprinkelbeskytter  


Vi kjøpte ei 65*80cm dyne til vogna og kurva, og ei 100*80cm dyne til senga. Begge ver produsert av høie, og kan vaskes på høy temperatur. (Over 60 grader er anbefalt) Og det er greit for det blir fort litt søl!
Vi er godt fornøyde både med kvaliteten og størrelsen. Den store ville blitt alt for diger i vogna, og den lille ville ligget som et frimerke oppå henne i senga. Den neste standardstørrelsen er 100*140cm. Jeg er litt redd for at Ane lettere havner under dyna hvis vi legger denne svære dyna oppi sprinkelsenga. Så vi venter nok ei stund enda med den størrelsen. Hun har dyne i massevis enda med 100*80 dyna si.
Vi har kjøpt ei barnepute av typen "Sensus". Det er ei tynn, skrå flis av ei pute i et skummgummi-/tempurliknende materiale. Men selv om den var aldri så tynn rulla Ane ned og ble liggende i en krøll, så vi la den bort og tok den ikke fram igjen før i august 05. Da hadde Ane blitt 15-16 måneder. Tidligere het det at babyer ikke skulle ha pute, men nå er anbefalinga at de godt kan bruke ei tynn pute for å lette trykket på bakhodet, og forebygge skjevt/flatt bakhode. Pass imidlertid på at puta ikke er så tykk og myk at ungen kan kveles i den om h*n skulle klare å snu seg rundt på magen!
Vi bruker sprinkelbeskytter som er kjøpt på Ikea, men kun på tre av sidene av senga. Det er i utgangspunktet ikke anbefalt å bruke sprinkelbeskytter pga at krybbedødfaren ser ut til å øke. Det hoper seg opp med CO2, og det kan forstyrre babyens pust. Vi har valgt å ikke bruke den hele vegen rundt. Å fjerne den helt vil jeg gjerne slippe, fordi Ane til stadighet ligger med hele seg klemt inntil sprinklene. Og da er det godt med litt polstring.
Sengehimmel har vi ikke hatt. Jeg har ikke helt sett det store behovet, og dessuten samler sånne usansynlig mye støv!

Dyne og putelinker
Høie
   
Sengetøy  


Vi har en haug med laken til både senga og vogna. I en perioden var det nokså hyppige bleielekkasjer, og lakenene kom derfor godt med.
Dynetrekk skifter vi ikke så ofte så her har vi to sett i hver størrelse. Det holder i massevis.
Det ene settet til senga er sydd av et stort gammelt dynetrekk. Og to av trekkene har vi fått i gaver.

 
   
Tepper  

Vi har 3 helsetepper, to kjempetynne bomullstepper, og 2 ull bergerpledd i barnestørrelse. Helseteppene og de tynne bomullsteppene ble flittig brukt i sommer til alt mulig rart. Som solskjermer i vogna og i bilen. Som alternativ til dyne når dyna ble for varm. Og som laken i vogna. Helseteppe er fint å bruke oppå plastfrottè (tisselaken) for å unngå at det blir fryktelig klamt i vogna.
Ullpleddene har vi brukt mye i vinter. Det ene har ligget fast i senga hvor det stort sett har blitt brukt under dyna. (Ja vi bor i et fryktelig kadlt hus!)
Jeg har strikka et "ull-helseteppe" som likner litt på nøstebarn sitt. Teppet er luftig, men varmt, elastisk og kjempemykt, og Ane liker godt å ha det rundt seg i vogna eller senga.
Teppelinker
Berger
Ikea
Nøstebarn
   
Lammeskinn  

Ane fikk skinn i gave av Mormor og Morfar. Det er av merket Kaiser og de hadde kjøpt det på Helios. Vi har brukt det nesten hver dag og er superfornøyde. Vi har brukt det i vogna, på gulvet, i senga i reisesenga/lekegrinda ++. Nå etter 1,5 år er det omtrent like fint.
Slik vasker og steller du lanolinholdige skinn.
Lammeskinn-linker
Nøstebarn
Helios
Vask av lanolinholdig skinn.
-Rist og luft skinnet ofte (hver dag sier noen) gjerne ute i kald luft. Da holder det seg bedre.
-Skinnet inneholder Lanolin (ullfett), og bør ikke vaskes for ofte. Lanolinet er bakteriehemmende, så hyppig vask er ikke nødvendig. Får du flekker på det, så prøv å gjøre en lite lokal vask med bare vann.
-Trenger du såpe, så bruk spesialvaskemiddel for ull. Vanlig vaskemiddel kan gjøre ødelegge skinnet. Noen sverger til lanolinsåpe eller olivensåpe.
-Når skinnet skal maskinvaskes, kjøres det på ullprogram ved 30 grader.
-Det finnes også spesielle lanolinkurer som skinnet kan settes inn med dersom lanolinet er borte etter lang tids bruk og mange vask.
-Skinnet må sentrifugeres med pelssiden ut
-Skinnet må ikke tørketromles!
-Lammeskinnet kan tørkes liggende med pelssiden opp, eller henges på snor
-Børst opp pelsen etter vask, med en stiv børste mens ulla fortsatt er fuktig.

Kjemisk rens frarådes når skinnet skal brukes til barn.
 
Her er en beskrivelse av en kjapp måte å gjøre det på:
"Jeg hiver mitt i maskina på 30 og så legger jeg det i lanolinoppløsning en halvtime tørker flatt og grer det en runde med katte børste er 6 år gammalt og ser og føles helt nytt ut og det er etter daglig heavy bruk"
 
   
Kurv til dagsoving
 
Den gamle kurva som jeg sov i da jeg var lita ble grundig rengjort, og fikk ny spesialtilskåret skumgummimadrass. Men der ville Ane slett ikke sove, så da så...
Kurva monterte vi oppå et gammelt TV stativ, med hjul, og tanken var at jeg kunne trille med meg kurva dit jeg oppholdt meg. Jeg mener fortsatt at ideen er god!
Det endte med at vi brukte vognbagen med eller uten understell til dagsoving. Den kunne nemlig rugges heftig, og det trengte vi...
Til neste baby skal den fram igjen, så får vi se.
Hadde vi ikke hatt denne kurva kunne jeg kanskje tenkt meg en Leandervugge eller en annen vugge til å henge i taket. Det ser så deilig ut...
Tradisjonelle vugger er jo også et alternativ. Veldig koselig det og.
Vuggelinker
Leandervugge
   
Stellebord  
Vi har så trangt bad, at vi måtte ha et veggmontert stellebord. Valget falt på Ikeas "Gulliver", og vi er storfornøyde!
Plata er stor og god. Ungen kan stelles både på tvers og på langs, alt etter hva man er vant til. Dessuten kan man lagre en del ting på plata, uten at det blir trangt å stelle barnet.For eksempel nattdrakten og andre klær som ikke er i bruk akkurat nå. Lommene er glimrede til å lagre salve, bleier, og 10000 dippedutter som kan brukes til å få babyen til å ligge bittelitt i ro... Etter hvert som ungen blir eldre er lommene imidlertid ikke så lure lenger. Fra oktober 05 var ting som lå der bare til bry ved bleieskift fordi Ane hadde blitt SÅ nysgjerrig!!
Underlaget er godt og mykt, og vi bruker bare en håndduk oppå for å beskytte trekket på madrassen litt. Det har berga utrolig bra egentlig, men nå skal jeg snart ta det av og vaske det forsiktig.
En annen fordel med dette stellebordet er at kantene er nokså høye. Det må aldri bli en sovepute, og vi går ALDRI fra henne på stellebordet. Men litt ekstra sikring føles godt likevel.

Fordi vi ikke har plass på badet til stellebord på bein eller stativ, ville alternativet vært å stelle på madrass på gulvet. Vi vurderte den løsninga ei stund, men jeg er veldig glad for at vi gikk for veggmontert stellebord. Jeg var så ødelagt etter fødselen, at det tok flere uker før jeg klarte å sitte på huk, og løfte Ane opp fra gulvet uten stort ubehag. Dessuten er det regna som ikke helt bra å til stadighet legge ungen ned på gulvet dersom det er varmekabler med elektrisk (ikke vannbåren) varme.
Stellebordlinker
Ikea
   
Stelleprodukter  
Vi har nesten ikke brukt såpe, salve og kremer på Ane. Jeg er generelt skeptisk til å smøre inn den lille kroppen med den tynne fine huden med en masse remedier uten at det er nødvendig. Og denne testen viser vel at det er grunn til å være litt skeptisk!!

Det vi har kjøpt er for det meste fra Weleda. Børnebad, børneolje (til masasje + å fjerne avføring med om den sitter litt fast), og Callendula stellekrem. På 1,5 år har vi kanskje brukt en liten halv tube salve, 2-3 ts børneolje, og snart ei flaske børnebad! Weledaproduktene selges i helsekostforetninger. Ane var i en periode litt tørr på leggene. Da smurte jeg henne med oljen rett etter bading, og etter to runder var hun bra.
Vi har kjøpt en tube apotekets zinksalve, men den var mest til mine sting.
De få gangene hun har hatt såpe på kroppen og i håret har vi brukt Lactasyd. Mens jeg kjøpte Barnengens medisinske grønnsåpe til stingene mine.
Talkum/pudder har vi ikke bruk, men skulle jeg brukt det, hadde vi brukt potetmel. Det gjør jobben.
Tannkrem og tannbørste har vi selvsagt kjøpt.

-Paracetamol til riktig vektklasse. (Greit å ha i tilfelle høy feber)
-Saltvannsoppløsning til vask og rens av div.
-Dentinox mot plager ved tannfrembrudd. Jeg vet ikke hvor mye vits det er i den egentlig, for virkninga går veldig fort ut. (Og det er bra for tunga mi ble helt nummen ) Men den er fin å ha som indikator på om det er tenner som er årsak til sutringa.
-Pyricept bør man ha til navlen bl.a. Ane hadde tendens til utslett i valkene på beina. (Jepp!) Det vaska jeg med pyricept, og borte var det.
-Miniform kan fungere mot kollikk Vi har ikke hatt bruk for det.
-Bomull, vattpinner og ordentlig febermål (til bruk i rompa) bør man ha. Snørrsuger (en gummiballong med plastspiss til å suge snør ut av nesen på babyen) kan man la være å kjøpe, og heller bruke pengene på noe anna. Den funka ikke.
Stelleproduktlinker
Weleda
Dansk om stelleprodukter
"Puls" om stelleprodukter
   
Badebalje  

Vi ønska oss balje fra Ikea. Den er enkel og grei og billig. Vi har hatt den på gulvet. Delvis fordi det er det sikreste for Ane. Vi slipper unna med vannssøl kun på gulvet (for det blir litt søl!!). Og så er det enkelt å bare vippe ene sida inn i dusjen når den skal tømmes.
Når den ikke er i bruk henger den på en spiker på veggen. Bort, vekk, og ferdig med den. Vi slipper å lagre den et sted vi sikkert egentlig ikke har plass.

Alternativet til vanlig balje er kanskje en Tummytub. Den har fasong som ei bøtte, og er regna for å være spesielt fin til det nyfødte barnet fordi stillingen vil minne litt om stillingen i fosterlivet. Noen er svært fornøyde, andre er svært misfornøyde. Jeg har ikke helt sett behovet.

Vi arva en badestol til å sette i balja og legge ungen i. Men den har vi aldri brukt. For det første ser jeg ikke behovet, og for det andre føltes det (etter at vi så vidt hadde prøvd den to ganger) ikke særlig trygt. Tanken er at ungen skal ligge i badestolen i stedet for å henge på ei voksen arm. Men Ane skulle bare sette seg opp og vri seg rundt, og med den oppdrifta hun fikk i vannet klarte hun dette mye tidligere i balja enn på tørt land, og stolen føltes veldig usikker både for Ane og oss voksne.

Badelinker
Ikea
Tummytub
   
Bleiebøtte  
Vi starta med ei vanlig pedalbøtte som sto på gulvet på badet. Det gikk bra så lenge hun ble fullamma for da lukter ikke bleiene så mye. Men da vi starta med ordentlig mat tok lukta bare helt overhånd, og vi måtte få raskbøtta opp og bort fra varmekablene. Nå har vi ei Rationell søppelbøtte fra Ikea hengende på veggen, og det fungerer helt fint. Bleiene kommer opp fra varmen og lukta er kraftig redusert.

Sangenic nappy wrapper er vel et alternativ. Den pakker hver enkelt bleie inn i plastfilm, og dermed skal en være kvitt luktproblemet. Nå har jeg hørt litt forskjelige meninger om hvor effektiv denne er. Dessuten liker jeg ikke å produsere mer søppel enn høyst nødvendig, så da droppa vi den.
Bøttelinker
Nok en gang... Ikea
Nappywrapper
   
Bleier  

Vi bruker Libero og Coop. Vi har i desperasjon prøvd Pampers også, men hun blir fortere litt rød av dem så de kutta vi fort ut igjen.
Hovedårsaken til at vi har valgt Libero og Coop er at de er uten lotion (Pampers er med). Jeg liker ikke tanken på at Anes tynne hud hele tiden skal utsettes for unødvendige fremmedstoffer. Dessuten er vi storfornøyde med bleiene vi bruker. Vi slet mye med bæsjelekasjer en periode og vi prøvde MANGE ulike bleier for å få bukt med problemet, men det var ingenting som fungerte. Det siste vi prøvde var Liberos Baby&Go, og de var ganske bra. Men så begynte vi å gi anna mat enn mare morsmelk, og dermed løste problemet seg.av seg selv.

Vi kjøper bleier kun på tilbud. Det er galskap å betale over 60 kroner pr pakke, når det går an å kjøpe Liberobleier på tilbud helt ned i 39 kroner!
I april-05 feilberegna vi imidlertid, og gikk tom for tilbudsbleier. For å spare noen kroner bestemte vi oss for å prøve billigmerket "coop" (som er coop sitt eget merke, logisk nok). De er så like Libero at det er helt komisk, og vi kommer nok nå til å bytte merke mer eller mindre permanenet. Coop bleiene fås kjøpt på alle Prix, Mega, Obs, og Marked. De koster (på Obs i alle fall) 39 kroner pakken, og så får medlemmer 10 kroner i rabatt pr pakke på alle typer bleier

Jeg skulle gjerne brukt tøybleier, men av ulike årsaker ble det ikke slik denne ganger. Denne svenske undersøkelsen konkluderer med at tøybleier og miljømerka bleier er bedre for miljøet enn "vanlige" papirbleier. (Som forøvrig består av vel så mye plast som papir.)
Tøybleier er i alle fall ikke hva det en gang var, med bretting og styr. Nå fins det massevis med fasongsydde bleier som er til forveksling lik engangsbleiene med det unntaket at de skal vaskes og brukes på nytt. Men innlegg av rispapir i bleien vipper du bare bæsjen rett i do, og da bør vel vaskejobben være overkommelig egentlig.

Miljøvennlige engangsbleier føres av bl.a. Helios, men jeg har måttet velge dem bort pga økonomi.

Bleielinker
Libero
Pampers (svensk side)
Coop bleier

Miljøvennlige engangbleier
Frøya natur
Abena

Tøybleier
Imsevimse
Kushies
Ullkorga
Bleieutstyr hos nøstebarn
Film om tøybleier

Om miljøeffekten
Noen kommuner sponser tøybleier
Om bleiepriser
   
Kluter  
Mamma rev opp et tynnslitt gammelt flanell laken og laga massevis med 30*30 cm store kluter. De ble passe tynne, og myke så de kommer til i alle de bittesmå krokene. De har vi brukt MASSE.
I tillegg har vi noen litt større flanellkluter 60*60 ca, som vi bruker under hodet hennes i vogna og senga, som håndduk på tur ++. Kan brukes til alt! Veldig fine!
Gaskluter har vi også mange av. Disse er nokså store, men består av bare ett lag stoff. Ingenting suger gulp så effektivt som gas! Hvis du bærer mye på en gulpeunge, kan du legge en flanellklut med en gasklut oppå over skuldra. Det skal være den optimale sikringa har jeg lest. Ikke renner det nedover, og ikke trekker det inn i klærne dine med en gang.
Vi har dessuten kløpt en haug vanlige tynne vaskekluter på Ikea. De er også flittik brukt. Det blir i det hele tatt sjelden for mye kluter med en baby i huset!

Våtservietter bruker jeg av prinsipp ikke. Jeg liker ikke å smøre inn babyen min med den guffa som disse serviettene er fukta med
På tur bruker vi enten de små flanellklutene (gjerne fukta i pose), Liberos engangs papirkluter eller Mesoft kompresser fra apoteket.
 
   
Babycall  
Vi venta med å kjøpe til etter Ane ble født for å se om vi følte behov. Nå er den i bruk hver eneste kveld. Vi kjøpte en Super Nova og er godt fornøyde. Den er ikke avhengig av å være kobla i veggen på noen av enhetene (går på batteri), har flere kanaler en kan velge i mellom, og har god rekkevidde.
Og så er det alarm på den så det piper i foreldreenheten om signalet blir for dårlig eller babyenheten skrus av. Ulempen er at lyden slår litt seint inn, så vi hører ikke alltid hvorfor den slår inn, men det er ikke noe problem egentlig. Det er bare snakk om en veldig kort forsinkelse, så hvis hun gråter er det ingen problem å få det med seg.
Jeg er imidlertid litt skeptisk til dette med stråling. Det står litt om det på denne siden. Og litt til på denne siden. I følge dette burde vi føle oss trygge, men jeg er ikke så sikker. Alternativet er imidlertid lite fristende nå som vi har vent oss til å alltid ha kontroll med henne på denne måten. Jeg forsøker å holde babycallen på litt avstand når den er påskrudd, og håper det blir bra nok...
Philips får mye skryt for sin nye "477 Dect". Den har kommet best ut i test i blant annet i Foreldre og Barn. Den fanger og sender signalet på en annen måte, og blir altså beskylt for å utsette barnet for mye mer stråling enn det babycaller uten Dect teknologien gjør.
Babycall-linker
Nova
   
Tåteflasker  

Ane ville ikke ha flaske hun... Med 2-3 unntak i hele den perioden hvor melk var en viktig del av kostholdet hennes var det kun mamma som dugdeMen før vi fant ut dette rakk vi å kjøpe noen flasker fra Avent. De har vært greie nok. De aller fleste matbutikkene selger deler om det trengs noe nytt, den skal være bra mot kolikk, og den passer sammen med Avent sin pumpe og drikkekopp som svært mange bruker.
Men det fins flere flasker på markedet. Dr.Brown og Mam er noen.

Flaskelinker
Avent
Dr.Brown
Mam
Dansk test
   
Smokker  
Vi har prøvd 6 ulike typer, og ingen av dem var aktuelle å bruke for frøkna vår. Pupp, eller til nød en voksen finger derimot. Det er nammenam det...
   
Isterningbeger  
Isterningbeger, stavmikser og potetstapper hadde jeg ikke klart meg uten da jeg begynte å lage barnemat.
Jeg har frosset ned mye mat og morsmelk i porsjoner, og da er isterningbeger, saftisformer, mufinnsformer eller de plastbrettene som fins i konfektesker helt supre. Noen fryser i isbitposer også, men det har jeg ikke prøvt. Ser for meg at det er litt mere klissete?
Les mer om barnemat
   
Kopp  
Vi bruker Avent sin Non-spill kopp og er superfornøyde. Med håndtak som vi har kjøpt til fikk Ane tidlig godt tak og kunne drikke selv. Og det var stor stas!
Tupperware sin kopp får også en del skryt har jeg sett.
Kopplinker
Avent
Tupperware
   
Skjeer  
Vi har kjøpt skjeer fra Avent. De fleste barneskjeene er håpløst brede og ekle til en liten barnemunn, men disse er smale og Ane spiser nesten uten søl. Helt geniale!! Skjelinker
Avent
     
  Klær  
 

Vi har arva masse! Og det liker jeg godt. For det første sparer vi masse penger, for det andre sparer vi miljøet, og for det tredje får Ane klær som er vaska mange ganger og dermed er blitt rimelig frie for de kjemikaliene som brukes i klesindustrien.
Jeg vet ikke hvor mye vi har, og hvor mye man egentlig trenger avhenger vel i grunnen av hvor mye og ofte man orker å vaske. Men vi bruker minst 3-4 sett inneklær i tillegg til 2-3 nattdrakter, utedress/jakke, diverse luer som passer til dagens temperatur, votter, ullsokker og ullgenser/kofte. Her er innkjøpslist jeg har laga til nyfødt baby
Mengden klær man trenger, avhenger bl.a. veldig av hvor ofte man gidder å vaske, hvor plaga man blir av bleielekkasjer, og om ungen gulper mye osv. Kjøp LITT klær til å begynne med. For fullbårne barn varer sjelden størrelse 50 særlig lenge, så ikke kjøp for mye (om noe i det hele tatt…) av det. Vent og se hva dere får i gaver, hvor stor ungen er og hvilket kjønn ungen har før dere gjør de store innkjøpene.
Min erfaring er at nyfødte barn ikke trenger vindtette klær. De er uansett alltid godt beskytta mot været i vogna eller bilen. Kjøp gode varme klær i ull eller fleece i stedet.

Etter at hun begynte i barnehagen kom alle arveklærne ekstra godt med. Klesbehovet gikk rett i været pga en travel leke-hverdag + behov for skift som ligger fast i barnehagen. Som uteklær til den første barnehagevinteren har vi kjøpt en Trolldress med løst ullfor, og Sorel vintersko. Begge deler virker som gode valg selv om vi ikke har fått testa det i virkelig vintervær enda.

Vi bruker masse ullklær til Ane. Det holder henne tørr og varm, og regulerer temeraturen helt suverent. Aller best liker vi ulla fra Helios (Natura) og Janus. Den holder seg fint i forsiktig vask, og mister ikke fasongen så fryktelig når hun bruker det. Vi har også hatt ullklær fra H&M, NameIt + noen andre billige klesmerker, men de har vi ikke lenger, fordi de fantes ikke elastiske, og dessuten falt de nærmest fra hverandre etter noen runder med normal vask som de reklamerer med at de skal tåle. Jeg har brukt en del olivenoljesåpe fra Helios og håndvaska ullklærne til Ane. De er så små, og det går fort å skylde dem under springen om kvelden.
Vi slet mye med bæsjelekkasjer da Ane ble fullamma, og det gikk hardt utover ulltøyet. Etterhver kom jeg fram til følgende framgangsmåte:

-Skyll plagget i rennende nesten kaldt vann MED EN GANG!!!
-Smør på et godt lag med Milo, og la det sitte i en halvtime minst.
-Gjenta om nødvendig
-Vask som vanlig til slutt.
Etter dette skal flekken være så god som borte. Flekken vises som regel litt dårligere når plagget har tørka.

Det er superviktig å ta det med en gang. Får det tørke sitter fargen for evig og alltid.

Her er tips ang kjøp og bruk av sko til små barn.

Linker om klær
Om fordeler ved arving...
Klær og miljø
Stell og egenskaper
Enda mer flekkfjerning
Linker om ullklær til baby
Klær med solbeskyttelse
Askeladden navnelapper
Økologiske klær
Mer økologiske klær
Mer økologisk
Flekkfjerning
Mer flekkfjerning
Miljøbevisst flekkfjerning
Miljøbevisst klesvask
 
 
  Reiseseng  
 

Vi har reiseseng fra Babyspesialisten. Den fungerer helt ypperlig både som reiseseng og som lekegrind innimellom. Vi har bevisst brukt den som begge deler, så hun ikke skal bli redd når hun blir putta nedi de få gangene hun skal ligge borte.
Ulempen med senga er at den er helt ¤%#&"&#¤/% å klappe sammen og sette opp. Mekanismen er egentlig helt grei, og den er jo stram sånn at ungen ikke skal klappe sammen senga selv, men det får da være måte på!! Anes pappa og mormor er blitt godvenner med senga, mens farmora og jeg...
Det følger en madrass med senga. Den er tynn og ikke særlig myk, men vi har brukt bare den med et tykt teppe og laken oppå og det virker som Ane sover godt der.

 
     
  Brystpumpe  
  Jeg kjøpte ei medela elektrisk pumpe av ei venninne. Pent brukt, og etter at jeg hadde kokt den, var den god som ny. Jeg får imidlertid ikke helt dreisen på pumpinga. Selv med gode doser Syntocinon nesespray, blir det liksom ikke noe greie på det.

Neste gang skal jeg vurdere å kjøpe meg ny pumpe, og da lurer jeg på ei ny pumpe som er utvikla av en norsk lege. Her er hjemmesiden til Gerber som selger pumpa.  Her er en video om pumpa

Det er veldig forskjellig om folk føler behov for ei pumpe eller ikke. Det kan vel i alle fall være greit å vente med å kjøpe til etter fødselen for å se behovet litt an. Helsestasjonene og barselavdeligngene mange steder leier/låner ut pumper dersom det blir behov.
Pumpelinker
Medela
Avent
Gerber
   
Melkeoppsamlere  

Jeg har brukt Medela sine. De har vært fine, men de bør nok ikke sitte på for lenge fordi det da kan oppstå et uheldig press på melkegangene til tross for at produsenten skryter av at den plata som ligger inn mot brystet er i behagelig silikon.
Det er heller ikke spesielt lurt å lene seg framover når du har hatt dem på ei stund... Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har endt opp med klissvåt genser i det jeg har lagt fra meg Ane på gulvet etter amminga. Det er da ikke SÅ lett å huske at det er åpning på toppen heller da

Medela
     
  Ammeinnlegg  
  Jeg lak nokså mye, spesielt første sommeren da det var veldig varmt, og jeg hadde god bruk for ammeinnlegg.
Ullinnleggene klarer ikke å absobere nok væske til at de var særlig effektive, men de var veldig behagelige å ha på. Jeg brukte dem derfor en del både innafor og uttafor papirinnlegget, og også alene da lekkasjen etter hvert roa seg.
Jeg har aldri hatt problemer med at papirinnleggene har satt seg fast i brystvorta så denne har blitt veldig sår. Skulle de sette seg fast må du i alle fall ikke rive dem av!!! De gangene jeg har kjent antydning til det har jeg hellt på litt vann eller klemt ut litt melk. Fuktigheta gjør at de løsner fint.
 
 
 
  Ammetopper  
  Jeg har fått to ammetopper fra Boob. Jeg valgte svarte topper i en tettsittende ermeløs utgave, og har brukt dem ganske mye.
Et billigere alternativ er å bruke en litt løs singlett under ei litt løs T-skjorte/genser. Så drar du genseren opp, og singletten ned når du skal amme. Du oppnår det samme her, nemlig at du slipper å blotte alle valkene for gud og hvermann...
 
     
  Amme BH`er  
  Prøv deg fram! Ikke kjøp for mange før fødselen, for det er ikke så godt å tippe hvilken størrelse du trenger etter et par uker når produksjonen har stabilisert seg.Pass på at det ikke er noe som klemmer, og som kan forårsake tekke melkeganger. Jeg har 4 (+ en dårlig), og vil si at det var minimum. I alle fall siden jeg lak mye.

Og pass på at de du kjøper kan åpnes og lukkes (over puppen) med bare ei hånd! Jeg har en jeg trengte to hender for å få lukka, og det var det veldig ofte at jeg ikke hadde, så da ble jeg gående der da med BH`en på halv tolv.
 
     
  Lanolinsalve til såre brystvorter  
  Lansinoh sin salve er bare genialt bra!!
Jeg prøvde Purelan også, men syns lansinoh var betydelig bedre. Jeg fikk en bitteliten tube av mamma, og den har jeg igjen mye av enda. Så denne er superdrøy.
Såre brystvorter ble aldri noe voldsomt problem for meg (heldigvis!), og det gir jeg Lansinoh-salva mye av æren for.
Jeg har lest at noen kan reagere på disse lanolinsalvene. Dette henger gjerne sammen med allergi for ull (naturlig nok).
Albueskjell kan kanksje være til hjelp om brystvortene er blitt såre.
Linker om såre pupper
Lansinoh
Albueskjell
     
  Ammemadrass  
  Jeg har blitt tipsa om et produkt som produseten kaller en ammemadrass. Det er en ny, norsk oppfinnelse, og tanken er å lette overgangen fra amming til soving på natta. Madrassen kan brettes ut til et liggeunderlag for mor og barn i senga under amminga. Når amminga er over felles sidene på madrassen opp og vips så har babyen fått sin egen lille seng i foreldrenes seng. Babyen ligger trygt og godt, og man slipper den håpløse flyttinga av et "varsøvd" barn etter den søvndyssende amminga.

Madrassen beskytter også "voksenmadrassen" mot søl, og kan brukes i sprinelsenga for å krympe denne og gjøre verden litt mindre for de helt minste barna

Jeg har ikke prøvd denne selv, men synes ideen virker veldig god.
Ammemadrasslink
     
  Ammepute  
  Min konklusjon: Ingen vits! I senga om natta brukte jeg dyna mi + ei ekstra vanlig hodepute, og på dagtid brukte jeg forskjellige puter som vi hadde i sofaen.  
     
  Leker  
 

Det begynner å hope seg opp med leker til tross for at jeg har forsøkt å holde igjen litt...
Babygymmen fra Fisherprise hvor vi etterhvert hang opp leken i buksestrikk var populær lenge. Da det ikke lenger var populært å ligge under og dra i/slå på lekene, begynte hun å bruke den som gåstol! Det med å henge opp lekene i strikk er et godt tips. Da får babyen dratt lekene til seg og putta dem i munnen. Pass bare på at ikke stikken blir så lang at babyen kan få den rundt halsen. Det er ikke rare stumpen som skal til.
Da babygymmen hadde fått kjørt seg som gå-støtte ei stund, kjøpte vi gåvogn til henne. Vår er kjøpt på loppis for 15 kroner (!) og er av typen Mickey men Brio selger vogner som er nesten helt like. Dette er nok den leken Ane har brukt desidert mest. Hun har gått med den, sittet i den, stått oppi den og hoppa, balansert på kantene, kjørt dukka si rundt i den osv osv osv. Det er et kjøp jeg trygt kan anbefale!

Kosedyr som ikke kan vaskes bør ikke små barn holde på med. De blir så utrolig fulle av gørr!

Tenk over hva lekene er laga av. Mange leker inneholder kjemikalier, som barnet absolutt ikke bør få i seg. Det er nye regler på gang, men det kan nok lønne seg å passe på litt.

Vi kjøpte en del leker fra Lamaze og Sassy da Ane var baby. Fine leker med stor underholdningsverdi. Og det er bra, så varer de lenge! Fin er også denne "skwish" leken.

På halvtårsdagen sin fikk Ane dukke av Farmor og Farfar. Den ble så populær!! Hun hylte av fryd hver gang hun så den, og den dukka fikk jammen gjennomgå!

En bamse som kan klappe når vi styrer den med handa er også VELDIG populær.

Ellers er selvsagt mobiltelefoner, fjernkontroller, aviser, hårbørster, kjøkkentredskaper, baller, tomme melkekartonger osv osv aller morsomst. Så det går an å spare noen kroner på å ta i bruk det en måtte ha for hånden.

Lekelinker
Lek og lær linkene mine
Kjemi i leketøy
     
  Lekematte  
 

Vi starta med ei puslematte. Men lille frøkna er så klåfingrete, at det tok ikke lange stunda før matta lå i sine enkelte faktorer. Så til jul 04 fikk hun ny hel matte (av ukjent merke). Vi liker denne nye bedre. Den er passe myk. Demper fall men er ikke så myk at det hemmer henne når hun herjer rundt. Dessuten er det absolutt en fordel at den er hel. På puslematta renner gulp sikkel og anna søl ned i sprekkene, og det er litt ekkelt.
Airex er ei veldig god og veldig dyr matte som mange bruker og er godt fornøyde med. Matta er tynnere, tyngere, og mer slitesterk enn mattAirex er nå forbudt markesdsført til barn under 3 år pga at den inneholder ftalater. Dere får derfor se på dette som en advarsel heller enn markedsføring ;) Statens forurensingstilsyn om ftalater. Statens forurensingstilsyn om barns kjemiske hverdag.


     
  Vippestol  
  Vi arva en pent brukt stol som antakelig er kjøpt på Jysk. Den er av den typen som gynger når barnet rører på seg, og den har fungert greit. Men jeg er ikke så sikker på om den er helt optimal for ryggen hennes, og jeg har litt dårlig samvittighet for at vi brukte den så mye. Den neste babyen skal nok få stol fra BabyBjörn. Gøy med no nytt!

Men vippestol står i alle fall på MÅ HA lista mi. Den har vært helt uunværlig til en baby som ikke ville ligge i det hele tatt.
Vippestollinker
BabyBjörn
     
  Høystol m pute  
 
Vi har to stoler til Ane. En Tripp Trapp og en gammel høystol som kan slåes sammen og bli til stol med bord foran. Tripp Trappen har vi kjøpt pute til, og enn så lenge er det denne vi bruker til daglig mens den andre står hos mormor og morfar. Vi er storfornøyde!
Det viktigste sikkerhetskravet til en høystol er at den ikke skal velte om barnet sperker fra mot bordet el.l. Dessuten må barnet selvsagt ikke kunne klatre ut og falle ned.
Tripp Trapp Den gode gamle.
Stollinker
Tripp Trapp
Mer Tripp Trapp (pdf)
Kiddo
Ikea
Høystol test
Generelt om høystoler
     
  Pulk  
  Vi har fått tak i den pulken jeg hadde da jeg var lita!
Mamma og pappa kjøpte den brukt til meg på slutten av 70 tallet, og den har etter det gått på rundgang i flere familier før vi fikk den tilbake av en kollega av pappa vinteren 04/05. Vi er ikke skimennesker, og trenger ikke tipp topp supermoderne pulk, så denne duger helt supert. Vi brukte den som alternativ til akebrett på fottur vinteren 04, og det fungerte kjempefint. Dessuten er den nesten antikk og innmari fin med drag i bambus og gode greier

Pulklinker
Pulkvettreglene
Test av pulker

     
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  
   
  Sist oppdatert 22.06.06 - Betingelser for bruk av Ammetaka.no